Νηστείες

2014-11-22 19:37

Στην Ορθόδοξη εκκλησία υπάρχουν δύο είδη νηστείας. Η μια λέγεται Ευχαριστιακή Νηστεία και η άλλη Ασκητική Νηστεία.

Η Ευχαριστιακή Νηστεία, είναι η προπαρασκευαστική νηστεία για την Θεία Κοινωνία και περιλαμβάνει την απόλυτη αποχή από κάθε τροφή από τα μεσάνυκτα μέχρι και μετά της μεταλήψεως της Θείας Κοινωνίας. Η Θεια Ευχαριστία να είναι η πρώτη τροφή που περνά στο στόμα μας πριν από άλλες τροφές.

Η Ασκητική Νηστεία περιλαμβάνει διάφορoυς κανόνες σύμφωνα με την ημέρα και νηστεία που τηρούμε.  

Εκτός από τις Τετάρτες και Παρασκευές που είναι γενικά μέρες Νηστείας, υπάρχουν τέσσερες κύριες νηστείες στο εκκλησιαστικό έτος. 
 

1) Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία είναι 40 μέρες συν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πριν από την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, έχουμε την εβδομάδα της Τυρινής η οποία μας προετοιμάζει για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Κατά την εβδομάδα αυτή δεν επιτρέπεται κρεατοφαγία, αλλά επιτρέπονται τα αυγά, τυριά, και όλα τα γαλακκτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα ψάρια. Όταν αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με τη Καθαρά Δευτέρα, αρχίζουμε με Απόλυτη Νηστεία που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμιά τροφή. Γι' αυτούς που έχουν τη δύναμη να τηρήσουν αυτή την πολύ αυστηρή νηστεία, θα έχουν μόνο δύο γεύματα στις πρώτες πέντε μέρες την Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μετά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων. Στην πράξη, αυτός ο κανόνας τηρείται μόνο στα μοναστήρια, αλλά πολύς κόσμος τηρεί την απόλυτη νηστεία την πρώτη μέρα. Αν κάποιος δεν έχει τη δύναμη να τηρήσει την απόλυτη νηστεία, μπορεί το απόγευμα να πάρει λίγο τσάι η χυμό. 

Με τις άλλες καθημερινές μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τηρούμε Αυστηρή Νηστεία,  δηλαδή επιτρέπονται τα όσπρια και λάχανα μαγειρεύοντας τα μόνο με νερό και αλάτι. Επίσης επιτρέπονται τα φρούτα το ψωμί το μέλι και οι  ξηροί καρποί. Σωστό είναι να τρώμε μόνο ένα γεύμα τη ημέρα και αυτό το απόγευμα. Δεν έχει περιορισμούς στην ποσότητα που χρειάζεται ο καθένας. Τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται  οίνος και έλαιο. Όταν επιτρέπεται κρασί και ελαιόλαδο επιτρέπονται επίσης χταπόδια, καλαμάρια και γενικά όλα τα είδος οστρακοειδής.

Του Ευαγγελισμού 25 Μαρτίου και τη Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι.
 
2) Νηστεία Αγίων Αποστόλων η οποία διαφέρει κάθε χρόνο στη διάρκεια ημερών και υπολογίζεται ανάλογα με το πότε είναι το Πάσχα. Αν το Πάσχα πέσει αρχές το Απριλίου, τότε η νηστεία διαρκεί έως 4 εβδομάδες, αλλά αν πέσει αρχές του Μαΐου, τότε η νηστεία μπορεί να είναι μόνο 2 η 3 μέρες και κάποτε ούτε αυτό.

 Αρχίζει 8 εβδομάδες μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα μετά την Εορτή των Αγίων Πάντων και τελειώνει στις 28 Ιουνίου, τη παραμονή της Εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κατά την νηστεία αυτή, επιτρέπεται το κρασί,  ελαιόλαδο και ψάρια εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής.


3) Νηστεία Δεκαπενταυγούστου:  Η νηστεία αυτή διαρκεί  14 μέρες, από την 1η μέχρι και τη 14η Αυγούστου. Κατά τη νηστεία αυτή επιτρέπεται το λάδι και το κρασί μόνο το Σάββατο και Κυριακή. Σε όλες τις άλλες μέρες τηρούμε Αυστηρή Νηστεία.

Στις 6 Αυγούστου, Εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, επιτρέπεται το ψάρι.   
4) Νηστεία των Χριστουγέννων:   Η νηστεία αυτή αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή της Εορτής της Γέννησις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Γενικά, κατά την νηστεία αυτή, επιτρέπεται το λάδι, το κρασί και το ψάρι κάθε μέρα εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής.

 

ΑΛΛΕΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ

 

1) 5  Ιανουαρίου - Παραμονή των Θεοφανίων

2) 29 Αυγούστου - Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου.

3) 14 Σεπτεμβρίου - Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.